Прашањето за признавање на новата власт во Авганистан предводена од Талибанците е минимизирана, а фокусот е ставен на ангажманот и хуманитарните прашања, вели катарскиот функционер Мутлак Ал Катани.

Advertisements

Во Катар, во рамите на состанокто на Г20, денеска се состануваат претставници на талибанците и на ЕУ.

„Сметаме дека ова [признание] не е приоритет. Она што сега е приоритет, додека зборуваме, е хуманитарното прашање, образованието, бесплатниот транспорт на патници“, рече Мутлак Ал-Катани, специјален пратеник на министерот за надворешни работи на Катар.

Катар одигра клучна дипломатска улога во Авганистан пред и откако беше завршено повлекувањето на меѓународните трупи предводено од САД кон крајот на август.

Доха, повеќе од една година беше домаќин на мировни преговори за Авганистан, пред талибанците да ја преземат власта и владата поддржана од меѓународната заедница да побегне. Оттогаш Катар посредува дипломатски и помогна во меѓународните напори за евакуација на граѓани од Авганистан.

Прикажи повеќе