Хрватска денеска ја извести Руската амбасада во Загреб дека протерува 18 руски дипломати и шестмина членови на административно-техничкиот персонал.

Рускиот амбасадор во Хрватска денеска бил повикан во Министерството за надворешни и европски работи за на тој начин на руската страна да ѝ се изрази „најостра осуда за бруталната агресија врз Украина и бројните сторени злосторства“.

Министерството соопшти дека бил повторен повикот до руската страна за итен прекин на воените активности и повлекување на руската војска од целата територија на Украина, како и итно обезбедување рути за евакуација за населението и за достава на хуманитарна помош.

Прикажи повеќе