Виролозите во Холандија предложија продолжување на празниците во текот на Божиќ за да се забави порастот на случаите на ковид-19 кај децата што принуди половина од училиштата ширум земјата да ги затворат вратите. Ваквиот предлог, меѓу другите, ќе се најде на денешната седница на холандската влада. Националниот институт за здравје оваа недела објави рекорд од над 110.000 случаи, што претставува зголемување од 44 насто во однос на претходната недела. Најголем пораст има кај децата на возраст од 4-12 години. Инфекциите кај децата од основно училиште, од пет до девет години, скокнале за речиси 85 проценти.

Advertisements

Прикажи повеќе