Хаити во хаос, хуманитарна катастрофа ескалира

Хаити е пред востание што не е забележано со децении. Додека политичарите ширум регионот се обидуваат да изнајдат дипломатско решение за политичката криза поради која премиерот Ариел Хенри е заглавен во Порторико и бандите кои ги напаѓаат полициските станици, хуманитарната катастрофа брзо ескалира. Снабдувањето со храна е загрозено, а пристапот до вода и здравствена заштита е сериозно ограничен.

Како што пренесува Њу Јорк Тајмс, премиерот на земјата, Ариел Хенри, е заглавен во Порторико и одбива да се откаже од власта, и покрај повиците од САД и карипските нации да го стори тоа.

Андре Мишел, советник на премиерот, рече дека Хенри одбил да поднесе оставка и побара од меѓународната заедница да ги преземе сите неопходни мерки за да се обезбеди неговото враќање на Хаити.

Лидерите на Соединетите Држави и Карибите се обидуваат да го убедат Хенри дека неговото останување на власт е „неодржливо“. Меѓународната безбедносна мисија предводена од Кенија е во застој. Соединетите Држави понудија да ја финансираат мисијата, но покажаа мал интерес за испраќање свои војници.

Во неделата, американската војска изведе операција за додавање на повеќе безбедносни сили во американската амбасада и воздушно транспортирање на несуштински персонал надвор од земјата, се вели во соопштението на американската јужна команда.

„Ниту еден Хаиќанец немаше во воениот авион“, се вели во соопштението.

Додека бандите ја прошируваат својата територија и се здружуваат во заеднички напади против државата, милиони луѓе низ целата земја се фатени во средината. Многумина се плашат да ги напуштат своите домови од страв да не бидат фатени во вкрстен оган. Тие се гладни и очајни, им снемува чиста вода и гас.

„Тоа е воена зона“, рече еден лекар таму.

Како што се влошува безбедносната состојба, така се зголемува и несигурноста во храната. Речиси еден милион од 11-те милиони луѓе на Хаити се на работ на глад, според ООН, околу 350.000 од нив се во бегство, живеат на улица, во градови со шатори или во преполнети училишта, додека банди ги напаѓаат нивните населби.
Повеќето луѓе сега ги напуштаат своите домови само за да вршат основни работи, како одење во банка или купување храна и вода. Тие го користат затишјето во насилството за да купат намирници. Но, експертите стравуваат дека залихите наскоро ќе почнат да се намалуваат бидејќи се повеќе и повеќе стоки се трупаат на пристаништата, бидејќи транспортот по патиштата е премногу опасен, а бандите веќе ги зазедоа и пристаништата.

Подготви: Д. Мишев