реклама

Вечерва оваа појава е забележана на небото над речиси зелената Хрватска. Аурора бореалис беше видена од различни делови на земјата, од Загорје до Далмација.

„Сцената е нереална“, вели фотографот Рикард Јадан, кој ја снимил поларната светлина над Бедековчин.

реклама

Да потсетиме дека оваа игра на светлината се случува кога електроните, како производ на сончевата бура, се судираат со голема брзина со магнетното поле на Земјата. Овој природен феномен отсекогаш ги фасцинирал луѓето, но помалку е познато како оваа појава произведува звук кој многумина го опишаа како морничав.

Статистички гледано, пролетта и есента се најдобрите сезони за да се види поларната светлина.

реклама