Планетата „виша сила“ влегува во првиот воздушен знак на Зодијакот во 2025 година и, според астролозите, може да донесе тектонски пореметувања на многу полиња.

На Уран му требаат околу 84 години да помине низ целиот Зодијак. Во Бик е од 2018 година, а низ Близнаците ќе минува од 2025 до 2033 година. Темпото на промени ќе се зголеми, но веројатно нема да одигра како што очекувавме.

Астролозите ги издвоија клучните датуми на кои треба да внимавате:

Уран влегува во Близнаци на 8 јули 2025 година.
Ретроградниот марш во Бик се одржува на 8 ноември 2025 година.
Уран повторно влегува во Близнаците и останува таму од 26 април 2026 година.
Во знакот Рак влегува на 3 август 2032 година.
Последен пат во знакот Близнаци влегува на 12 декември 2032 година.
Влегува во знакот Рак и таму останува до 22 мај 2033 година.
Уран го претставува принципот на револуција, слобода и промена, како и потребата за оригиналност и независност од традицијата. Тоа е поврзано со ненадејни и неочекувани дефекти и/или откритија, нови сознанија, будења и бунтови.

Неговата наполнета енергија ги забрзува работите и носи возбуда и немир, а истовремено поттикнува иновација и сјај.

Додека Уран поминува низ знаци, тој се меша и се трансформира на неочекувани и непредвидливи начини. Ова можеше да се види од 2018 година, кога Уран влезе во знакот Бик; Транзитот предизвика промени во нашите вредности, економијата, земјоделството и начинот на кој се однесуваме кон земјата. Претстојат повеќе промени, како и конјукција со Јупитер во 2024 година.

Кога Уран ќе влезе во променливите Близнаци, ќе биде посреќен отколку во земниот, фиксиран Бик и нема да губи време, велат астролозите. Тогаш можеме да очекуваме работите да се забрзаат и да го променат начинот на кој размислуваме и комуницираме, како и начинот на кој се движиме и купуваме.

Како што има оние кои веруваат во астрологијата, така има и такви кои не им даваат значење на астролошките предвидувања. Британскиот астролог Џесика Дејвидсон ги поврза значајните настани што се случија и времето на престојот на Уран во Близнаците со времињата кога се случија значајни технолошки револуции.

Астролошки гледано, кога Уран влегува во Близнаците, тој носи многу борби и престрелки, бунтови и револуции против воспоставените сили или борби меѓу соседите или во рамките на териториите, како што се граѓанските војни. Тој исто така носи технолошки иновации и откритија во науката, како и промени во трговијата и туристичката инфраструктура.

Што им донел Уран на Близнаците низ историјата?
Претходните транзити на Уран кај Близнаците беа многу турбулентни за човештвото.
Враќајќи се во 405-398 п.н.е., Уран бил во Близнаци кога Атина била поразена во војната од Спарта во 404 п.н.е. До 402 п.н.е., демократијата била повторно воспоставена. Во следните години, Сократ почнал да предава филозофија со вклучување на луѓето во дијалог. Но, во 399 п.н.е., Уран влијаел на умовите на младите луѓе со тоа што ги натерал да размислуваат.

Уран бил во Близнаци во периодот од 1439 до 1446 година, кога Николај Кузански го објавил „За наученото незнаење“. Како и Сократ, тој бил доволно мудар да препознае дека ништо не знае, но предложил и можност за постоење на паралелни универзуми и вонземјани. Во меѓувреме, Јохан Гутенберг работел на својата печатница во 1440 година, што е почеток на печатарската револуција. Библијата на Гутенберг е напишана по овој период во 1455 година.
Во периодот од 1606 до 1613 година, Уран предизвикал научна револуција кај Близнаците: во 1608 година бил создаден телескоп, една година подоцна Кеплер ги открил законите на планетарното движење, а во 1610 година Галилео Галилеј открил три сателити на Јупитер. Истата година, Томас Хериот бил првиот што ги набљудувал сончевите дамки со телескоп.
Во меѓувреме, печатарската револуција се засилила и првите весници биле објавени непосредно пред тоа во Германија во 1605 година. Навистина, тоа било повеќе како памфлет, но брзо се проширила во Европа, а во 1609 година се појавиле првите весници кои редовно се печателе. Џон Спид направил картографија на Велика Британија во 1611 година, а истата година била објавена и Библијата на кралот Џејмс.

Уран бил во Близнаците од 1690 до 1697 година во мало преклопување со Нептун во Овен, кога научната револуција продолжила под влијание на Исак Њутн. Неговите „Математички принципи на природната филозофија“ биле објавени непосредно пред овој транзит во 1687 година и ги воспоставил законите на механиката и гравитацијата. Хајгенс го објавил „Трактат за светлината“ во 1690 година, објаснувајќи ја рефлексијата и прекршувањето. Џон Лок, таткото на либерализмот, објавил неколку трудови во овој период, вклучувајќи го Преглед на човечкиот разум во 1690 година и Мисли за образованието во 1693 година.

Во периодот од 1774 до 1781 година, Уран бил во знакот Близнаци заедно со Плутон во Водолија. Овој период ја означува транзицијата помеѓу просветителството и индустриската револуција, но и многу борби. Американската револуција започна во 1775 година, Америка прогласи независност од Британија во 1776 година, но борбите продолжија до 1783 година.
Пјер Симон Лаплас направил обемна работа на диференцијални равенки, веројатност и статистика, францускиот математичар и чудо Жирар ја измислил првата водена турбина, Џејмс Ват ја патентирал својата парна машина во 1769 година, а Вилијам Хершел го открил Уран.
Во тоа време биле објавени капиталните книги „Богатството на народите“ од Адам Смит, „Здрав разум“, Томас Пејн, „Дијалог за природната религија“ од Дејвид Хјум и „Критика на чистиот ум“ од Имануел Кант.

Првата фотографија во боја, геомагнетна бура, капитални дела …
Уран бил во Близнаците од 1858 до 1865 година заедно со Нептун во Овен, кога започнала индустриската револуција и избувнале граѓански војни низ светот.
Во овој период се напишани многу големи романи, вклучувајќи ги Дикенс, Дума, Флобер, Достоевски и Толстој. Весниците исто така се прошириле, а во 1860 година Пони Експрес почнал да испорачува пошта во Соединетите Држави, иако тоа не траело долго.
Чарлс Дарвин ја објавил „За потеклото на видовите“ во 1859 година, а следната година во Оксфорд се одржала дебата за еволуцијата на научниците и филозофите, вклучувајќи ги Вилберфорс и Хаксли. Во 1865 година, Грегор Мендел, кој се смета за основач на класичната генетика, ги објави резултатите од експериментите на градинарски грашок.
Истата година, Џејмс Клерк Максвел, основачот на модерното електротехника, објавил динамична теорија за електромагнетното поле. Тој ја претставил својата прва фотографија во боја на предавање во 1861 година.

Кометата Донати, првата фотографирана комета, е снимена во 1858 година, денот кога Уран влегол во Близнаците. Првата звучна снимка на француската народна песна „Au clair de la lune“ е направена во 1860 година со помош на фонограф.

Три години подоцна се отворило првото лондонско метро.
Други пронајдоци и иновации од ова време ги вклучуваат првата воздушна фотографија, првата батерија на полнење, првиот комерцијален извор на нафта, моторот со внатрешно согорување и телефонот направен од Јохан Филип Рајс.