Бегалците од Украина се соочуваат со ризици од трговија со луѓе и експлоатација, предупредува во изјава помошник високиот комесар за заштита при УНХЦР, Џилијан Тригс. Од Агенцијата на ОН за бегалци велат дека 90 отсто од оние кои бегаат од Украина се деца и жени.

„Знаеме дека ризиците од родово-базираното насилство, трговијата со луѓе, злоупотребите, психичките трауми и разделувањето на семејствата се зголемуваат во време на конфликт и раселување, но со оглед на родовиот профил на овој бегалски тек и фактот дека многу од децата избегале сами, ризиците повеќекратно се зголемуваат. Како што се случува при кризни состојби и поради скриената природа на трговијата со луѓе, тешко е да се потврдат податоците и невозможно да се процени колку жени и деца бегалци од Украина е можно да станале цел на трговци со луѓе. Досега потврдени се мал број случаи“, вели Тригс.

Прикажи повеќе