Унгарија се согласи со Романија, Словачка и Бугарија да воведе забрана за увоз на жито од Украина за да им помогне на тие земји да ги заштитат своите пазари доколку Европската Унија не ја продолжи забраната што истекува на 15 септември, рече во средата (13-ти септември) унгарскиот министер за земјоделство.

Унгарскиот министер за земјоделство Иштван Наѓ преку објава на Фејсбук рече дека новата забрана во таа земја ќе опфати поширок асортиман на украински производи од сегашните мерки.

„Со моите романски, словачки и бугарски колеги се договоривме дека доколку Брисел не донесе одлука за продолжување на постојниот мораториум, тогаш поединечно ќе преземеме национални мерки“, рече Наѓ.

Покрај Унгарија, еднострана забрана за увоз на жито и други земјоделски производи од Украина најави и Полска.

Прикажи повеќе