Украински хакери ги уништија центрите  за податоци што ги користи руската одбранбена индустрија

Украински хакери ги уништија центрите  за податоци што ги користи руската одбранбена индустрија, Гаспром, Росне. Меѓу нив се Гаспром, Лукоил, Телеком и водечките претпријатија од руската одбранбена индустрија. Според извори, повеќе од 10.000 руски правни лица ги складирале своите податоци во услугата клауд  OwenCloud.ru. Конкретно, станува збор за претпријатија од руска одбранбена индустрија, нафта и гас, металургија, воздушна индустрија, како и телекомуникациски гиганти. Меѓу нив се фабриката за цивилно воздухопловство Урал, претпријатието за истражување и производство Рубин, дел од холдингот Руселектроникс, фабриката за специјална опрема Урал, Гаспром, Трансгаз, Лукоил, Роснефт, Норилск никел, Ростелеком, Телеком и Мегафон.

Според украински извори, станува збор за заедничка операција на украинската хакерска група BLACKJACK и сајбер-одделот SBU. Успешната операција резултирала  со уништување на над 300 ТБ податоци. Особено, 400 виртуелни и 42 физички сервери кои хостираат внатрешна документација, резервни копии и други програми кои им овозможуваат на клиентите далечински да ги контролираат производните процеси во претпријатијата.

„Уништувањето на руската облак услуга беше одмазда за нападот врз украинскиот центар за податоци Паркови во јануари оваа година“, рече изворот.

Како што објави Укринформ, руските хакери извршиле  речиси 4.500 сајбер напади врз Украина годишно. На 12 декември 2023 година, Киевстар стана цел на моќен хакерски напад што доведе до технички дефект. Комуникациските услуги и пристапот до Интернет станаа недостапни.

Подготвил: М.С.

Избор: Укринформ