Повик за евакуација на украинскиот град Бориспил објави градоначалникот Володимир Борисенко денеска поради вжештувањето на битките со руските сили. Станува збор за град во кој се наоѓа меѓународен аеродром и кој е во близина на главниот град Киев.

Градоначалникот Борисенко во видео обраќање ги советува жителите да го напуштат градот, затоа што, како што вели „нема потреба да се биде во градот сега бидејќи веќе се водат борби во областа околу него“.

„Го повикувам цивилното население да биде паметно, да се обрати до нашиот центар за повици и да го напушти градот штом ќе се појави прилика“, додаде тој во обраќањето кое беше објавено на социјалната мрежа Фејсбук.

Прикажи повеќе