Денеска ќе се направат повеќе обиди за евакуација на цивилите од бомбардираните градови, изјави вицепремиерот на Украина.

Украина има за цел да отвори девет хуманитарни коридори, иако претходните обиди за евакуација на луѓето повремено беа цел на руските сили.

Според Дмитро Живицки пак, шеф на регионалната администрација на Суми, рутите за евакуација од Суми, Конотоп, Тростианец и Лебедин ќе бидат воспоставени меѓу 09:00 и 21:00 часот по локално време.

Градот Суми во близина на руската граница е под силно гранатирање со извештаи за прекини на струја и вода по инвазијата на Русија.

Прикажи повеќе