Вкусно и визуелно многу привлечно јадење – полнетите печени домати се вистинска рапсодија на вкус, боја и арома, а сите ќе уживаат во оваа комбинација.

Кускусот е храна која се добива од здробена тврда пченица и е многу популарна храна во кујните на арапските земји. Со него често се подготвуваат салати, и тоа е одличен додаток на чорби или како прилог. Во овој рецепт ќе служи како главна состојка, заедно со фета сирењето, за полнење на вкусни печени домати.

Потребни состојки:

8 поголеми домати
3 млади главици кромид, со зелен дел
250 гр кускус
100 гр фета сирење
1 лажичка куркума
1 лажица семки од сончоглед
1 лажичка црн сусам
4 лажици екстра девствено маслиново масло
сол
пиперка

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 190 степени.

Со доматите исечете ја ’шапката’ на горниот дел на патлиџанот кај дршката, приближно 2/3 од висината. Извадете ја пулпата со лажица, внимавајќи да не ги оштетите ѕидовите.

Наредете ги наопаку во плех и печете ги на 190 степени околу 20 минути.

Младиот лук излупете го и исечете го на парчиња.

Распарчите фета сирење.

Во тенџере сварете 250 милилитри вода.

Зовриената вода тргнете ја од оган, додадете ги кускусот и куркумата, промешајте, па оставете да отстои 5 минути да се излади.

Смесата од кускус и куркума се истура во сад за салата, се додава издробеното фета сирење, прстените кромид, црн сусам, семките од сончоглед и маслото, па сето убаво се меша.

Извадете ги доматите од рерна, зачинете ја внатрешноста и наполнете ги со смесата од садот за салата.

Полнетите домати покријте ги со „шеширот“ односно горниот дел. Пријатно јадење!