реклама

ДЕЦА чии татковци читаат, пеат и цртаат со нив може да имаат предност штом ќе почнат на училиште, според новото истражување во Велика Британија.

„Вклученоста на татковците во грижата за децата има единствен и важен ефект врз образовните резултати на децата“, се вели во извештајот објавен од Универзитетот во Лидс претходно овој месец.

реклама

Оние деца чии татковци се вклучени во структурирани, едукативни активности, како што е читањето, имаат предност во прва година од основно училиште, се тврди во извештајот. Позитивниот ефект е забележан без разлика на полот на детето, етничката припадност на семејството или приходите на домаќинството.

„Татковците носат нешто поинакво“

реклама

Според експертите, кои ги анализирале податоците добиени од 5.000 домаќинства каде децата живеат со мајки и татковци, постојат две главни причини зошто татковците имаат толку важно влијание врз децата.

Прво, да се има двајца родители наместо еден значи дека децата се изложени на различни работи што ги стимулираат на различни начини. На пример, мајките и татковците се однесуваат поинаку, користат различен јазик и негуваат индивидуални стилови на родителство.

реклама

„Исто така, татковците носат нешто поинакво. Нивната вклученост има уникатни предности во споредба со вклучувањето на мајките, бидејќи тие обично комуницираат со своите деца на различни начини. „Мајките кои се ангажираат и комуницираат со своите деца сè уште имаат големо влијание врз нив – но на поинаков начин“, се вели во извештајот.

Заклучокот е дека вклученоста на татковците помага да се зголемат образовните достигнувања на децата, додека вклученоста на мајките го подобрува когнитивното однесување. Поточно, вклученоста на мајката помага да се намали хиперактивноста на децата и да се подобрат вештините за социјализација на нивните врсници, како и нивното емоционално и просоцијално однесување.

Што можат да прават татковците?

Хелен Норман, која го водеше истражувањето, рече дека е клучно двајцата родители да бидат вклучени во воспитувањето на децата и тие да ја делат грижата за децата, а тоа не е работа на мајката.

На татковците им се советува редовно да поминуваат време со своето дете кое е исклучиво посветено на интересни активности. Дури и 10 минути поминати заедно можат да направат голема разлика.

„И конечно, погрижете се училиштето на вашите деца да ве познава како татко, да комуницира со вас на ист начин како мајката на вашите деца и да има контакт информации за двајцата родители за да можат да контактираат со кој било родител во секое време. Ова може да биде корисно и да им помогне на татковците да се вклучат“, велат истражувачите.

реклама