Земјите кои по субјективно доживување среќа завршуваат на врвот на скалата за благосостојба, како Данска или Финска, имаат своја темна страна, покажа новото истражување.

Во воведот на студијата, авторите нагласуваат дека среќата е вредно искуство и дека општествата сакаат нивните граѓани да бидат среќни. Сепак, иако оваа посветеност на општеството изгледа за пофалба, пренагласувањето на позитивноста, наспроти негативноста, може да создаде недостижна емоционална норма која, иронично, ја загрозува благосостојбата на некои поединци.

Студија во 40 земји

Во новата мултинационална студија, објавена во списанието Nature Scientific Reports, во која беа вклучени 40 земји со 7.443 учесници, авторите истражуваа како општествениот притисок да се биде среќен, а не тажен, влијае на емоционалните, когнитивните и клиничките показатели на благосостојбата ширум светот.

Податоците беа собрани од Извештајот за среќа во светот на Галуп. Овој индекс се заснова на субјективни оценки за среќата на големите национално репрезентативни примероци. Ова им овозможи на авторите да утврдат како севкупната среќа на една нација, а со тоа и општествениот притисок врз поединците да бидат среќни, може да влијае на благосостојбата на поединецот.

Резултатите покажаа дека притисокот бил посилен во земјите кои се повисоко рангирани на Светскиот индекс на среќа. Со други зборови, во земји како Данска или Финска, социјалниот притисок да се смета себеси за среќен предвидува лошо ментално здравје кај еден дел од населението.

Ова не значи дека луѓето во тие земји во просек не се посреќни, туку дека за оние кои чувствуваат голем притисок затоа што не се среќни, живеењето во посреќни земји може да доведе до уште послабо чувство на благосостојба.

Зошто може да биде така?

Авторите објаснуваат дека да се биде опкружен со море од среќни луѓе може да ги влоши последиците од раширеното чувство на социјален притисок да се биде среќен.

Овие знаци на туѓа среќа не се ограничени исклучиво на нивното експлицитно изразување, туку се видливи и во посуптилни знаци, како што се пријатен социјален контакт или ангажирање во пријатни активности. Овие сигнали обично се посилни во посреќните земји, што ги засилува ефектите од општествените очекувања.

Во овие земји чувството на среќа лесно може да стане очекувана норма. Ова го зголемува социјалниот притисок што луѓето го чувствуваат да се придржуваат до овие норми и ги влошува последиците за оние кои не успеваат да го постигнат. Чувството на социјален притисок врз луѓето да бидат среќни, а не тажни, особено ги погодува луѓето со ниско чувство на благосостојба во земјите со повисок светски индекс на среќа.

Денес, пораката дека среќата е важна животна цел се изразува на многу различни нивоа во современите општества, а истражувањата за социјалните емоции покажуваат дека луѓето лесно ги интернализираат овие истакнати стандарди на емоции.

На макро ниво, на пример, за нагласувањето на важноста на среќата сведочат бројни тренери за среќа, т.н. „животни тренери“ и кампањи за самопомош и книги кои даваат совети и трикови за негување на најпозитивни начини на размислување. Уште поимплицитни се навидум совршените животи на влијателите на социјалните мрежи и сеприсутните насмеани лица и алузии на среќа во впечатливите реклами и списанија.

Фалење со среќа на социјалните мрежи

Психологот Анита Лаури Корајлија од Филозофскиот факултет во Загреб вели дека социјалните мрежи даваат многу придобивки, но дека начинот на кој луѓето создаваат содржина на нив може да биде моќен поттик за социјални споредби кои често завршуваат со животите на другите значително поинтересни, поедноставни и посреќна од нашата..

„Сето ова може да доведе до чувство дека нешто не е во ред со нашите животи, врски и партнерства бидејќи тие не ја исполнуваат идеалната слика за животот на другите што ги следиме. И забораваме да видиме само мал, уреден, внимателно одбран и често фотошопиран дел од животот избраа да ни го покажат“, изјави Лаури Корајлија.

Авторите на студијата пишуваат дека на микро ниво, луѓето исто така може да се чувствуваат под притисок од нивните пријатели, семејството или колегите да се претстават себеси на премногу позитивен начин бидејќи овие блиски социјални контакти директно или индиректно ги поттикнуваат да се чувствуваат среќни.

Природно е понекогаш да се биде несреќен

Таквото еднострано општествено нагласување на среќата со себе го носи ризикот истовремено да се негува перцепцијата дека останува малку простор и разбирање за негативноста. Имено, во многу современи општества или општествени групи природното доживување на негативните емоции лесно се стигматизира, се смета за несоодветно за ментална благосостојба и нешто проблематично, што треба веднаш да се третира.

Сепак, повремените чувства на стрес, тага или вознемиреност се неизбежна реалност за секое човечко суштество и практично го оневозможуваат постојаното почитување на навидум високата норма за да се биде среќен.

Бидејќи овој недостижен стандард лесно ги открива разликите помеѓу реалниот емотивен живот и емоциите што општеството јасно ги одобрува, познато е дека вооченото неисполнување на општествените очекувања предизвикува негативни метаемоции, песимистички ставови и реакции на преживување и иронично ги влошува овие непожелни емоционални емоции. , толкуваат авторите.

Непријатни, а не негативни емоции

Лаури Корајлија вели дека силно присутниот императив на среќата ја наметнува идејата дека, ако некој не е секогаш среќен – нешто не е во ред со него.

„Се појавува идејата дека тагата, лутината, стравот и вознемиреноста се непожелни емоции, дека треба да се избегнуваат и дека се знак за неуспех. Во исто време, забораваме дека тоа се непријатни, а не негативни емоции, дека секоја од нив има адаптивна функција и целосно се очекува да се доживее во секојдневниот живот.И дека повеќето луѓе се привремени емоционални состојби кои доаѓаат и си одат.Како среќата.Никој не е секогаш среќен.

Со тоа што ја туркаме среќата во прв план, ги патологизираме другите емоции, наметнуваме чувство дека нешто не е во ред со нас ако сме тажни, а немаме „вистинска“ причина за тага итн. Затоа треба да запомниме дека среќата е минлива пријатна емоција и дека не смееме да бидеме императив според кој постојано ќе го цениме својот живот. „Зачинетиот живот е умерена количина на сите емоции, а не само среќа“, објаснува психологот.

Кое е решението?

На крајот, авторите прашуваат што може да се направи во таква ситуација.

На лично ниво, чувството и изразувањето среќа е добра работа. Сепак, како што покажаа други истражувања, понекогаш е добро да се биде чувствителен на тоа како нашето изразување на позитивни емоции може да влијае на другите, објаснија тие за списанието Conversation.

Иако е добро да внесете среќа и позитивност во вашите интеракции, исто така е добро да знаете кога да ги ублажите – и да избегнете отуѓување на оние кои можеби нема да ја делат нашата радост во одреден момент.

Во поширока смисла, велат тие, можеби е време да се преиспита како ја мериме националната благосостојба. Веќе знаеме дека успехот во животот не е само содржан во позитивните емоции, туку и во добро реагирање на негативните емоции, наоѓање вредност во непријатноста и фокусирање на други фактори како што се значењето и меѓучовечките врски.

Можеби е време земјите да се рангираат не само според тоа колку се среќни, туку и според тоа колку се безбедни и отворени за целиот опсег на човечки искуства, заклучуваат авторите.