Столтенберг го поздрави унгарското одобрување за членство на Шведска во НАТО

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг денеска го поздрави унгарското одобрување за членство на Шведска во Алијансата, откако унгарскиот парламент го ратификуваше шведското барање.

Столтенберг нагласи дека проширувањето на НАТО во Шведска ќе ја направи Алијансата посилна и побезбедна.

Парламентот на Унгарија денеска го одобри законот со кој и се дозволува на Шведска да се приклучи на НАТО, со што конечно се отвори патот на таа нордиска земја да се приклучи на западната одбранбена алијанса.