Летното сметање на времето започнува во недела на 27 март.

Ноќта во сабота кон недела, во 2.00 часот по полноќ, стрелките на часовникот ќе се поместат еден час нанапред.

Тоа значи дека наместо 2.00 ќе биде 3.00 часот.