Владата на Косово не ја донесе одлуката за прогласување на терористички организации „Цивилна заштита“ и „Северна бригада“ во координација со Соединетите Држави и другите меѓународни партнери, се вели во одговорот на Стејт департментот за Радио Слободна Европа.

Се подвлекува дека САД го осудуваат насилството врз силите на КФОР и дека оние што стојат зад него треба да одговараат „почитувајќи го пропишаниот процес и со целосна транспарентност“.

„Оваа одлука требаше да биде координирана од најблиските меѓународни партнери на Косово, вклучително и оние кои имаат примарна одговорност да ја обезбедат стабилноста на Косово. Повторно го повикуваме Косово да се воздржи од еднострани чекори додека работиме со страните за решавање на актуелната криза“, се вели во одговорот на Стејт департментот.

Прикажи повеќе