реклама

ОБЕДИНЕТОТО Кралство е единствената европска монархија која сè уште користи регалии – симболи на кралската чест, како што се круната и жезолот – за време на крунисувањето. Одредени предмети што му биле претставени на кралот Чарлс за време на неговото крунисување симболизираат различни аспекти на владеењето и одговорностите на монархот.

Кралското јаболко од 1661 година има дијаметар од 16,5 сантиметри, изработено е од чисто злато, украсено со крст кој го симболизира христијанството и скапоцени камења и бисери.

реклама

Владетелскиот жезол со крст ја симболизира кралската моќ и правда. Долга е 92 сантиметри, изработена од злато и украсена со накит и украси со емајл. На врвот се наоѓа огромниот дијамант Cullinan I или African Star, кој е додаден во 1910 година и е дел од еден од најголемите дијаманти во светот, пронајден во Кулинан, Јужна Африка и има 3106 карати.

Владетелскиот жезол со гулаб, познат и како жезол на правдата и милоста, е долг 110 сантиметри и ја симболизира духовната улога на кралот. Изработен е од злато и украсен со дијаманти и емајлирани орнаменти.

реклама

Тој беше помазан со маслиново масло од Маслинска Гора

Столот за крунисување, познат и како стол на Св. Едварда, која е специјално реставрирана, е стара 700 години, е направена од даб и се смета за најстарото парче мебел на островот кое сè уште ја служи својата намена. На него биле крунисани вкупно 26 владетели. На столот има и резби, за кои се верува дека се дело на непослушните момчиња од црковниот хор на опатијата.

реклама

На столот се наоѓа и Каменот на судбината, или Каменот на Скон, древен симбол на шкотската монархија. Каменот беше вратен во Шкотска во 1996 година, но беше пренесен назад во Лондон за крунисувањето.

Светото масло со кое беше помазан кралот Чарлс беше осветено на церемонија во црквата на Светиот гроб во Ерусалим. Направено е недалеку од Витлеем, од маслинки собрани на Елеонската Гора. Маслото е направено според древна формула, но мешавината на Чарлс содржи сусам, роза, јасмин, цимет, нероли, бензоин, килибар и цветови од портокал, без никакви животински состојки и ќе се користи за помазување на Камила, сопругата на кралицата.

Лажичката за помазание потекнува од 12 век, додека садот со масло во форма на орел е направен специјално за крунисување, врз основа на сличен предмет од 17 век.

реклама