реклама

Според објавата на Европската вселенска агенција (ESA) на социјалната мрежа X, сателитот ЕРС-2, кој денеска треба да падне на Земјата, може да се види од Македонија подоцна попладнево или вечерва, бидејќи ќе влезе во атмосферата на пат преку централна Европа.

Сателитот требаше да прелета над Италија кон западниот брег на Норвешка во текот на есента. Меѓутоа, во меѓувреме проценетата патека е сменета, па би требало да лета малку источно од Балканот.

реклама

„Има добра (и веројатно последна) шанса да го видиме ERS-2 од централна Европа вечерва околу 18:30 часот по средноевропско време (CET е наше време, стр.).

Каде и кога ќе биде видлив сателитот зависи од вашата локација и облакот, објави вчера АВРМ.

реклама

Според оваа веб-страница која ги следи сателитите, таа ќе помине и над Македонија.

Сепак, сајтот N2IO.com, кој го следи поминувањето на различни сателити на небото, денеска даде своја оценка според која ЕРС-2 ќе помине токму над Хрватска и Централна Европа кон Шведска и Норвешка.

реклама

Според таа страница, ЕРС-2 треба да прелета над Хрватска околу 17:55 часот.

Инаку, сателитот може да се следи и во живо:

реклама