реклама

Социјалната мрежа X (порано позната како Twitter), која е во сопственост на Илон Маск, нема да биде бесплатна за новите корисници во Нов Зеланд и Филипините – за време на новиот пробен период, годишниот пристап до клучните функции ќе чини еден долар (околу 110 динари).

Ова ја вклучува можноста за твит, ретвит, објавување и одговарање на други објави.

реклама

Оние кои се отпишуваат ќе можат само да читаат објави, да гледаат видеа и да следат други сметки.

Претставници на платформата Икс велат дека воведувањето на овој весник има за цел „да го намали бројот на несакани пораки, манипулации и активност на бот“.

реклама

Новите сметки, исто така, ќе треба да потврдат телефонски број, иако Маск рече дека сè уште ќе биде бесплатно да се создаваат сметки „само за читање“.

Во септември тој објави дека сите корисници на платформата Iks можеби ќе треба да платат за пристап.

реклама

Откако Маск го купи Твитер за 44 милијарди долари минатата година, бележи постојан пад на приходите.

Иако постои јасен финансиски интерес компанијата да почне да наплаќа претплата, контроверзниот милијардер вели дека луѓето треба да плаќаат за услугата поради ботови.

Тој претходно изјави дека чини „дел од денар“ да се направи еден бот.

Но, ако некој треба да плати претплата од неколку долари, тоа драстично ќе ги зголеми трошоците за користење ботови.

Претплатниците имаат подобрени услуги, наречени X Premium, како што е можноста да пишуваат подолги објави и да имаат поголема видливост на платформата.

X Premium моментално чини осум долари месечно во Америка.

Цената варира во зависност од земјата во која се наоѓа претплатникот, додека другите корисници сè уште можат да го користат Iks бесплатно.

Еден од ризиците за воведување претплата за користење на платформата е загубата на корисници.

Тоа би можело да ја намали заработката од рекламирање, кои во моментов го сочинуваат огромното мнозинство од приходите на компанијата.

Властите во Европската унија во последните недели ја истражуваа компанијата за можно ширење на терористичка и насилна содржина, како и говор на омраза по нападот на Хапас врз Израел.

Платформата X, исто така, беше казнета поради несоработка со истрагата за злоупотреба на деца од страна на Организацијата за безбедност на Интернет во Австралија.

реклама