Социјалистите доминираат во Шпанија, Каталонските сепаратисти го губат мнозинството во регионалниот парламент

Каталонските сепаратисти го загубија мнозинството во регионалниот парламент на изборите одржани вчера во североисточниот шпански автономен регион, на кои победија владејачките социјалисти во земјата на премиерот Педро Санчез.

Поддржувачите на независноста владеат со Каталонија една деценија, а изборите се гледаа како можност за нивниот прогонет лидер Карлес Пучдемон, кој го предводеше обидот на автономниот регион да се отцепи од Шпанија во 2017 година.

Сепак, прелиминарните резултати им даваат на трите сепаратистички политички сили само 59 места во 135-члениот регионален парламент. За апсолутно мнозинство потребни се 68 пратеници, а овие формации имаа 74 по претходните избори во областа – во февруари 2021 година.

Партијата „Junts per Catalunya“ („Заедно за Каталонија“) на Карлес Пучдемон сега освои 35 места, додека го зголемува своето присуство за тројца пратеници. Сепак, за сметка на ова, другата голема сепаратистичка формација – Републиканската левица на Каталонија на актуелниот регионален премиер Пере Арагонес, претрпува голема загуба и ќе има само 20 пратеници – 13 помалку. Малата крајно левичарска партија Кандидатура на народното единство има само четири пратенички места, наспроти девет досега.

Шпанската социјалистичка работничка партија на премиерот Педро Санчез ќе биде првата политичка сила во новиот состав на каталонскиот парламент. Ќе има 42 пратеници, но ќе треба да бара коалициски партнери за да добие мнозинство.