Денеска во Брисел ќе се одржи состанок на Воениот комитет на НАТО на 30-те началници на одбраната на сојузниците да се сретнат и да разговараат за прашања од стратешко значење за Алијансата. Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, ќе им се придружи на началниците на одбраните на првата сесија на која ќе се разгледува геостратешкиот контекст и подготовките за самитот во Мадрид во јуни.

Втората сесија ќе биде посветена на руската војна во Украина, а началниците на одбраната од земјите-партнери на НАТО Финска, Шведска и Украина ќе им се приклучат на дискусиите.

Прикажи повеќе