Ако често доцните на работа затоа што сте преспиеле, можете да преземете неколку чекори за да го решите овој проблем.

Идеалната температура за спиење е 18 степени Целзиусови, а важно е целосно да се затемни просторијата. Користењето маска за спиење исто така може да помогне.

Не читајте никакви вознемирувачки содржини пред спиење затоа што ќе бидете под стрес во текот на ноќта без воопшто да бидете свесни за тоа. Напишете листа на работи што сакате да ги направите следниот ден за подобро да се организирате и да го „исчистите“ умот. Списокот не мора да биде долг или комплициран. На пример, можете да наведете дека треба да закажете состанок со лекар или конечно да завршите презентација за работа.

Возрасните треба да спијат седум или осум часа секоја вечер. Навијте го алармот за да се потсетите дека треба да си легнете на време. Не користете го телефонот пред спиење бидејќи и мала количина сина светлина го нарушува сонот.

Консумирајте два литра вода во текот на денот, но не пијте поголема количина навечер. Пијте алкохол што е можно поретко.