Издадено е жолто предупредување за поголемиот дел од БиХ поради предвидениот ветер кој ќе дува до 70 километри на час за регионите на Вишеград, Сараево и Тузла.

Предупредувањето е издадено за регионот Бањалука поради предвидените удари на ветрови меѓу 40 и 60 километри на час, додека за регионот Приједор се предвидуваат удари на ветерот да биде меѓу 50 и 70 километри на час, пишува N1.

„Очекувајте мало нарушување на активностите на отворено. Внимавајте на отпадот што го носи ветрот“, беше објавено на веб-страницата на Федералниот хидрометеоролошки завод.

За Вишеградскиот регион количината на врнежи се очекува да биде меѓу 20 и 40 литри на метар квадратен.

„Бидете свесни за потенцијалот за локализирано поплавување на мал број имоти, со локално нарушување на активностите на отворено. „Тешки услови за возење поради намалена видливост и неконтролирано движење на возилата поради врнежи“, се наведува во предупредувањето.

Предупредување е издадено и за регионот на Сараево бидејќи се очекува количината на врнежи да биде меѓу 15 и 30 литри на метар квадратен, а за Тузла очекуваната количина на врнежи од 20 до 40 литри дожд на метар квадратен.

Прикажи повеќе