реклама

ЏИЛДА Спортиело, пратеничка во италијанскиот парламент која се бореше да им се дозволи на жените да дојат за време на парламентарните седници, стана првата жена што го стори тоа.

Вчера во собранието избувнаа аплаузи кога Гилда, вообичаено членка на Претставничкиот дом, за време на гласањето на законот почна да го дои својот двомесечен син.

реклама

Гилда успешно лобираше за правило да им дозволи на жените да учествуваат во гласањето и дебатите додека дојат додека бебињата не наполнат една година. Весникот La Repubblica напиша дека Спортиело се надева дека нејзиниот чин ќе ги инспирира работодавците во Италија да им олеснат на вработените мајки и да им дозволат да дојат на работното место доколку сакаат.

„Од денес па натаму, ако највисоките италијански институции дозволуваат работничките да дојат на своето работно место, тогаш на ниту една жена, во која било професија, не може да и се ускрати ова право“, рече таа.

реклама