Половични се шансите годишната просечна глобална температура привремено да достигне 1,5 °C над прединдустриското ниво во најмалку една од следните пет години – а веројатноста се зголемува со текот на времето, според новото ажурирање на климата издадено од Светската метеоролошка организација (СМО).

Во документот се наведува дека постои 93 процентна веројатност најмалку една година помеѓу 2022-2026 година да стане најтоплата досега и да ја отфрли 2016 година од првото рангирање. Шансите петгодишниот просек за 2022-2026 година да биде поголем од последните пет години (2017-2021) е исто така 93 насто. Годишното ажурирање ја користи стручноста на меѓународно познатите научници за климата и најдобрите системи за предвидување од водечките климатски центри ширум светот за да произведе активна информација за носителите на одлуки.

Прикажи повеќе