Руски хакери се обидуваат да ги саботираат претставниците на Украина на Евровизија, се наведува во публикацијата на апликацијата Телеграм.

Килнет, група која го поддржува Путин, изјави дека ќе ги блокира серверите за гласање преку Интернет за Украина да не добие јавна поддршка на споменатиот музички натпревар.

Членовите на оркестарот Калуш, кои ја претставуваат Украина, станаа особено популарни откако започна руската инвазија на нивната земја. На Русија и е забрането учество на Евровизија.

„Нема да можете да гласате онлајн, а нашиот DDoS напад ќе биде виновен за се“, напишаа членовите на Kilnet во Телеграма.

Олех Псиук, основачот на оркестарот Калуш, претходно изјави дека победата на Евровизија ќе го подигне моралот во Украина.

„Важно е Украина да победи на сите фронтови, вклучително и на Евровизија“, рече тој.

Еден од организаторите на Евровизија изјави дека нема причина да се грижи за обидите за саботажа на интернет.

„Постојат бројни безбедносни мерки кои ја штитат нашата публика од какви било надворешни влијанија. Се разбира, така ќе биде и оваа година“, рече тој.