Руски хакери неодамна се обидeле да ги пробијат безбедносните мрежи на НАТО и вооружените сили на некои источноевропски земји.

Ова денеска го соопшти аналитичката група за закани на Google.

Во извештајот не се наведува кои биле целите на нападот, кој се опишува како обид за кражба на лозинки, податоци од електронска пошта или други канали за комуникација, но се наведува дека нападот го извршила руската група „Колдрајвер“ или „Калисто“, пренесе „Ројтерс“.

„Ваквите напади беа извршени со помош на нови сметки на gmail и отидоа на сметки кои не се на Google, па не се знае колку биле успешни“, се наведува во извештајот на тимот на Google.

Прикажи повеќе