Постојаниот претставник на Русија во Европската Унија, Владимир Чижов, изјави дека Руската Федерација нема да преземе мерки во однос на Украина доколку, како што наведе, „доколку не биде испровоцирана да го стори тоа“.

„Нема да извршиме инвазија врз Украина доколку не бидеме испровоцирани. Ако Украинците ја нападнат Русија, немојте да се чудите ако возвратиме“, рече Чижов.

Тој истакна дека Русија ќе одговори доколку некаде бидат убиени руски државјани, вклучително и во Донбас.

Чижов изјави дека бројот на руски војници на границата со Украина е еквивалентен на бројот на војници за време на вежбата „Запад 21“, која беше спроведена во септември минатата година.

„И тогаш никој не кажа ни збор“, додаде Чижов.

Рускиот дипломат рече дека верува оти дипломатските напори во последните недели сепак може да резултираат со решение прифатливо за сите страни.

Прикажи повеќе