Русија ја повлекува ратификацијата на Договорот за сеопфатна забрана на нуклеарни тестови (CTBT) поради неодговорниот однос на САД кон глобалната безбедност, изјави претседателот на Долниот дом на рускиот парламент. Рускиот претседател Владимир Путин, кој претходно овој месец предложи Русија да ја повлече ратификацијата на договорот од 1996 година бидејќи САД не го ратификуваа, рече дека ниту ја потврдил ниту ја отфрлил можноста за продолжување на нуклеарното тестирање во Русија.

„За доброто на безбедноста на нашата земја, ја повлекуваме ратификацијата на Договорот за сеопфатна забрана на нуклеарни тестови“, рече претседателот на Думата, Вјачеслав Володин, пред расправата и парламентарното гласање за отповикување на ратификацијата.

Володин рече дека Русија го ратификувала договорот во 2000 година, додека Вашингтон не го направил тоа поради својот неодговорен однос кон глобалните безбедносни прашања.

„Руската Федерација ќе направи сè за да ги заштити своите граѓани и да ја одржи глобалната стратегиска еднаквост“, додаде Володин.

Прикажи повеќе