Русија се закани дека, како членка на Советот за безбедност на ОН, ќе стави вето на обновувањето на мандатот на мировната мисија ЕУФОР во БиХ поради назначувањето на Кристијан Шмит за висок претставник во таа земја, тврди германската новинска агенција ДПА, која се повикува на свои извори.

Advertisements

ЕУФОР, воени сили предводени од Европската унија, го надгледува спроведувањето на воениот дел од Дејтонскиот договор.

Гласањето за продолжувањето требаше да се одржи денеска во Советот за безбедност, но е одложено за среда попладне. Претходната авторизација од Советот за безбедност истекува в петок.

Прикажи повеќе