реклама

И покрај бојкотот на Холивуд на Русија поради војната во Украина, Русите сè уште можат да „пристапат“ до главните филмски наслови, благодарение на нелегалните прикажувања. Сепак, ризикуваат да одат во затвор поради тоа.

Иако одењето во кино можеби е најмалата грижа на просечниот Русин, да ги пренасочи своите мисли и да се забавува, што му е потребно на секој човек, барем до одреден степен, може да стане сериозен проблем за Русите.

реклама

Иако холивудските студија ги повлекоа филмовите од Русија уште во март минатата година, иако Русија е деветти по големина пазар во светот, тоа не ги спречи многу Руси да уживаат во нив илегално.

Затоа, не ги пропуштија летните хитови како Барби и Опенхајмер и многу други холивудски филмови. Меѓутоа, за руските власти тоа е незаконско, бидејќи американските филмови ги опишуваат како „пропаганда“, нималку пожелни во време на војна, а за тоа им се заканува затвор.

реклама

Русите беа во слична неволја за време на Студената војна, но и покрај тоа, филмовите беа гледани илегално низ Советскиот Сојуз, обично синхронизирани од само еден човек. Луѓето се собраа да видат вонземјанин, Терминатор, Роки…

Во денешно време е многу полесно нелегално да се пристапи до филмови со висока резолуција и да се најдат преводи, па искуството е повеќе од добро. Сепак, одењето на филмски проекции во кино е уште подобро, пишува Гардијан.

реклама

Исто така, „незаконските“ прикажувања на холивудските филмови во Русија веќе не се како порано во подрумите, ниту пак се познати „усно на уста“. Тие проекции се рекламираат денеска и се во кината. Додуша, не во големи синџири туку во помали, приватни.

Така Барби се нарекуваше „Запознавање на брзина“ или рибарска ќерка. Холивудските студија немаат ништо од ваквите проекции, но Русите „продолжуваат“ и имаат некој привид од животот во кој уживале пред почетокот на инвазијата на Украина…

реклама