Романија воведе нови ограничувања за патување и мерки за изолација за оние што влегуваат во земјата, како дел од напорите на властите да спречат нова здравствена криза по појавата на сојот омикрон.

Новите правила за патување ќе важат од денеска до 8 јануари и имаат за цел да го спречат преносот на вирусот за време на зимскиот распуст. Тие вклучуваат: докази за негативен тест за ковид-19 и карантин за невакцинирани патници кои доаѓаат од места со епидемиолошкиот ризик. Од 20 декември ќе се применуваат формулари за локација на патниците со цел да се подобри следењето на инфекциите.

Прикажи повеќе