реклама

Розалин Картер, поранешна прва дама и хуманитарец почина на 96-годишна возраст.

Розалин Картер беше американска писателка и активистка која беше прва дама на САД од 1977 до 1981 година како сопруга на претседателот Џими Картер.

реклама

За време на нејзините децении во јавна служба, таа се залагаше за грижа за менталното здравје.

Таа беше широко почитувана поради нејзината политичка острина и беше особено пофалена за нејзините силни изборни инстинкти, приземната привлечност и работата во име на Белата куќа, вклучително и служењето како пратеник во Латинска Америка.

реклама

За време на нејзиниот јавен живот, Картер се посвети на неколку социјални причини, вклучително и програми кои ги поддржуваа здравствените ресурси, човековите права, социјалната правда и потребите на постарите лица.

реклама