реклама

Скулптурите без глава се веројатно една од најзначајните карактеристики на римската уметност и археологија.

Времето не било секогаш љубезно кон античките артефакти, особено со уметничките дела. Музеите ширум светот се полни со примери на статуи и скулптури кои се оштетени на некој начин, а често им недостасуваат екстремитети или покажуваат знаци на истрошеност. Сепак, не е сета оваа наводна штета случајна. Се чини дека Римјаните намерно создале статуи без глави – и тоа од практични причини.

реклама

Скулптурите без глава се веројатно една од најзначајните карактеристики на римската уметност и археологија. Но, наместо да бидат нецелосни поради несреќа, некои од овие скулптури се создадени со глави што се откачуваат.

Тоа е затоа што Римјаните, секогаш прагматичарите, сакале да бидат флексибилни со своите уметнички претстави. Или, кажано поинаку, ако нарачавте скапа скулптура на популарна личност или херој, што ќе се случи ако тој херој стане непопуларен?

реклама

Решението е едноставно – тргнете им ја главата и заменете ја со која било од најновите социјални икони или херои. Уметникот треба само да создаде идеализирано, стандардизирано тело (најчесто носи тога), а потоа имате средства да ги замените и промените лицата.

Уништување на меморијата на една личност

реклама

Оваа вградена флексибилност беше особено важна за римската култура, бидејќи чинот на заборавање беше еден од позначајните форми на казнување за оние што беа во немилост. Според IFLScience, статуите биле уништени и обезглавени за да се уништи споменот на личноста што ја прикажувале, што често се случувало кога еден император заменувал друг или имало значителна промена на режимот.

За да биде појасно, не сите скулптури се направени за оваа флексибилност, па не секој пример без глава е дизајниран да заврши на овој начин. Одделните глави не беа единствените делови што можеа да се променат. Некои држави имаа и одвоени раце или други карактеристики, но почести беа одделни глави, пренесува N1 Сараево.

Далеку од тоа дека се непроменливи претстави на јавни херои, некои римски статуи би можеле да се променат со текот на времето за да одразуваат нови стандарди или алтернативни погледи за тоа кој е кој и што е важно. За разлика од денес, каде што една обесчестена јавна личност едноставно го губи лицето, Римјаните би можеле да одат чекор понатаму и целосно да си ја тргнат главата.

реклама