реклама

Ако сакате кучиња и мачки и сакате да ги чувате во исто домаќинство, важно е добро да се подготвите за да обезбедите хармоничен однос помеѓу овие два вида.

Експертите од Американскиот кинолошки клуб тврдат дека одредени раси на кучиња подобро се согласуваат со мачки од другите. На пример, разни териери биле одгледувани за лов на мали животни, поради што тие можат да ги гледаат мачките како плен. Сличен проблем постои и кај песовите кои биле одгледувани да гонат пленот.

реклама

Иако одредени раси подобро се согласуваат со мачките, експертите забележуваат дека повеќето кучиња можат мирно да живеат со мачките доколку се социјализирани и ги почитуваат наредбите уште од мали нозе.

Покрај тоа, важно е да се земе предвид возраста на кучето или мачката ако носите ново домашно милениче во куќата. Ако имате постара мачка која сака да биде сама, има големи шанси многу лошо да се сложува со разиграно кученце, без разлика на расата.

реклама

AKC издвои девет популарни раси кои одлично се согласуваат со мачките.

Следниве раси беа на списокот:

реклама

Басет

Басетите се лојални, трпеливи и мирни. Тие можат да бидат тврдоглави, што го отежнува тренингот, но по природа се мирни и толерираат други животни.

Бигл

Биглите биле одгледувани да ловат во глутници, поради што тие обично се пријателски расположени со другите домашни миленици. Бидејќи се социјални, тие најверојатно ќе ги гледаат семејните мачки како дополнителен член на глутницата.

Англиски булдог

Иако изгледаат застрашувачки, англиските булдози се познати по својот пријателски темперамент и другите животни ги гледаат како пријатели. Поради нивната опуштена природа, булдозите сигурно ќе уживаат во друштво на мачка.

Коњанички шпаниел

Кавалиер Кинг Чарлс Спаниел е приспособлива раса на кучиња, тие се нежни и бестрашни. Иако не се многу поголеми од мачките, малку може да ги исплаши. Освен што добро се согласуваат со луѓето, овие кучиња сакаат и други животни.

Шкотски овчар

Колиите ги обожаваат децата, а некои од нив оваа љубов ја покажуваат и кон мачките. Тие се многу активни и им треба многу физичка активност, а можат да толерираат и други животни во домаќинството.

Златен ретривер

Златните ретривери се прилагодливи и разиграни и им треба многу физичка активност. Бидејќи се друштвени, добро се согласуваат со мачките.

Лабрадор

Лабрадорите се слатки и социјални и добро се согласуваат со сите, без разлика на расата. Тие се нежни, интелигентни и сакаат да ги задоволуваат своите сопственици.

Минијатурен континентален шпаниел

Минијатурните континентални шпаниели се мали кучиња, со големина на мачка, но многу разиграни и љубопитни, па затоа мачките ги гледаат како пријатели.

Мопс

Мопсовите се полни со љубов кон своите сопственици, а кога сопствениците не се дома, мачките им посветуваат внимание. Иако се мали, секогаш се подготвени да си играат со мачки, пренесува Index.hr.

реклама