На денешната иницијатива „Отворен Балкан“ во Тирана се потпишани 5 договори. Според албанскиот премиер Еди Рама, станува збор за договори за заеднички пазар.

„Тоа се договори кои не се ниту повеќе ниту помалку, туку договори за заедничкиот пазар и на заедничкиот регионален пазар, кој се користи како алиби против Отворениот Балкан, но кои всушност можат да се постигнат и да се спроведат само преку Отворениот Балкан. Отворен Балкан е иницијатива која го унапредува она што беше потпишано во рамки на Берлинскиот процес.

„Отворен Балкан е единица за имплементација на Берлинскиот процес“, рече Рама.

Дека денеска во Тирана во рамките на „Отворен Балкан“ се потпишани следните договори:

1-Заеднички и слободен пазар на труд меѓу Албанија, Србија и Северна Македонија.

2-Воспоставување на заедничка шема за електронска интерконекција за граѓаните од Западен Балкан.

3-Меѓувладин договор меѓу Албанија, Србија и Северна Македонија за соработка во областа на ветеринарството, безбедноста на храната и фитосанитарноста на Западен Балкан.

4-Договор Албанија-Србија за заемно признавање на операторот за економска безбедност (AEOS).

5-Албанија-Северна Македонија Договор за меѓусебно признавање на економскиот оператор за безбедност (AEOS).