Рускиот претседател Владимир Путин зборуваше за нападот врз Украина и рече дека секоја земја што ќе одлучи да интервенира ќе се соочи со огромни последици.

„Решивме да започнеме специјална воена акција насочена кон демилитаризација и денацификација на Украина“, рече Путин.

„За секој кој би помислил на мешање однадвор: ако го стори тоа, ќе се соочи со последици најголеми во неговата историја. Сите релевантни одлуки се донесени“, додаде рускиот претседател.

Руските сили истрелаа проектили врз неколку градови во Украина, објавија украинските власти и медиуми, откако претседателот Владимир Путин одобри, како што рече, специјална воена операција на истокот.

Набргу откако Путин зборуваше на руската државна телевизија, во тишината пред зори можеа да се слушнат експлозии во главниот град на Украина, Киев.

Прикажи повеќе