рекламаЕмоционално интелигентните луѓе не само што знаат да ги препознаат сопствените чувства, туку знаат и зошто се чувствуваат на одреден начин.

Тие секогаш ќе гледаат малку подлабоко во себе за да ја откријат причината за целосно да разберат зошто на прво место се појавиле одредени чувства и како да се справат со нив.

Тие не се впуштаат во непотребни конфликти

Луѓето со висока емоционална интелигенција знаат дека чувствата се енергија и разбираат дека треба да ги изберат своите битки.

Тие ќе се вклучат во жестока расправија само ако сметаат дека другата личност заслужува објаснување или кога нивниот единствен избор е да се соочат со личноста.

Сепак, тие ги избегнуваат повеќето конфликти бидејќи сакаат да ја штедат својата енергија за позитивни односи со луѓето.

Тие не се занимаваат со озборувања

Тие разбираат колку озборувањето може да биде штетно и знаат дека ништо добро не може да дојде од озборувањето. Со задоволство ќе се вклучат во позитивни, длабоки и значајни разговори со другите и ќе избегнуваат разговори полни со негативност.

Тие едноставно немаат енергија да водат бесмислени разговори и да одржуваат површни односи со луѓето.

Не се срамат да кажат „не“ кога треба

Тие разбираат дека луѓето имаат ограничувања, вклучително и самите себе, и дека не можат секогаш да кажат да на секого. Тие ги знаат своите граници и се согласуваат само со оние активности и барања кои разумно можат да ги спроведат и остварат, пренесува Zapozdena.hr.

реклама