Во Германија, на некои патишта е дозволено возење во рикверц, но на други е дозволено само во одредени ситуации. Но, има и такви патишта каде тоа е строго забрането.

Во принцип, возењето наназад е дозволено на десната лента; во еднонасочни улици, сепак, само за паркирање.

Апсолутно е забрането возење рикверц на автопатите и најстрого се казнува. Возењето на влез и излез од автопат може да ве чини 75 евра казни, а на лента за застанување 130 евра и еден казнен поен, пишува магазинот Феникс.

Секој што вози во рикверц на автопат мора да плати казна од 230 евра, да добие два бода и да добие забрана за возење од еден месец. Кој ги доведува во опасност другите, прави кривично дело.

Кога е дозволено возење во рикверц, возачите секогаш треба да го проверуваат просторот зад автомобилот, но и од страните на возилото. Во случај на несреќи при возење наназад, вие сте целосно виновни на почетокот. Другата инволвирана страна мора да се докаже како можен соучесник во судирот. Ова обично важи и за паркирање.

Дури и ако внимателно погледнете околу себе, веројатно сте виновни во судир ако не можете целосно да го видите сообраќајот на патот. Затоа е од суштинско значење да го одвоите потребното време кога се движите во рикверц.