Луѓето кои учествувале во истражувањето и не појадувале редовно – имале 50 отсто зголемен ризик од смрт во споредба со оние кои не го прескокнале првиот оброк наутро. Интересно е тоа што кај оваа група постари Американци, долговечноста била подеднакво зависна од јадење добар појадок, како и од непушење и редовно вежбање.

Во ова истражување е откриен уште еден интересен податок, а тоа е дека оние кои го прескокнуваат појадокот полесно слабеат – што е голема заблуда.

Вистина е дека појадокот треба да биде дел од секоја диета за слабеење, а најчесто тоа е.

Како што покажа оваа студија, редовниот појадок ни обезбедува уште една здравствена придобивка – може да го намали ризикот од срцев удар кај возрасните. Тромбоцитите, клетките на телото кои ја згрутчуваат крвта, стануваат „полепливи“ наутро пред појадок. Ова ја зголемува тенденцијата за формирање на згрутчување на крвта во текот на утринските часови. Ако се појави таков тромб во крвните садови на срцето, резултатот е срцев удар.

Како што се очекуваше врз основа на оваа физиологија, повеќето срцеви удари се случуваат помеѓу 7 часот наутро и 12 часот наутро. Јадењето појадок може да помогне да се направат тромбоцитите помалку лепливи и на тој начин да се намали ризикот од утрински срцеви удари.

Добрите навики за појадок се исто така неопходни за максимална ефикасност, и ментална и физичка, особено во подоцнежните утрински часови. Луѓето кои појадуваат покажуваат подобро расположение и подобрени научни способности.