Овогодинешната сезона на доделување на Нобеловата награда започнува денеска, со објавување на наградата за медицина, првата од шесте категории.

Нобеловиот комитет на Институтот Каролинска во Стокхолм околу 11:30 часот треба да го именува добитникот или добитниците на наградата за медицина.

Нобеловите награди беа иницирани со волјата на пронаоѓачот на динамитот и донатор Алфред Нобел (1833 – 1896).

Тие се наменети да им оддадат почит на оние кои беа од најголема корист за човештвото во секоја категорија во текот на претходната година.

Наградите традиционално се доделуваат на церемонија на 10 декември, годишнината од смртта на Нобел.

Прикажи повеќе