Повеќе од 140 светски лидери пристигнаа во Њујорк на годишното собрание на Обединетите нации, каде ќе разговараат за инвазијата на Русија на Украина, глобалната криза на трошоците за живот, влошената климатска вонредна состојба и нарушувањето на новите технологии како што е вештачката интелигенција.

На меѓународно ниво има несогласувања не само околу тоа што е најважно, туку и кои треба да бидат правните лекови, наведува Би-Би-Си.

– Луѓето бараат излез од овој хаос од нивните лидери, вели Антонио Гутереш, генерален секретар на ОН.

– Сепак, и покрај сето ова и повеќе, геополитичките поделби го поткопуваат нашиот капацитет да одговориме.

Се појавува нов мултиполарен свет, вели тој, што доведува до „ескалација на тензиите, фрагментација и полошо“.

На првиот ден од Генералното собрание на Светската организација, пред светските лидери во седиштето на Обединетите нации ќе се обратат американскиот претседател Џо Бајден и украинскиот претседател Володимир Зеленски.

Претседателот на Европскиот совет, Шарл Мишел, ќе се обрати на Генералното собрание во име на ЕУ и ќе учествува на низа придружни настани.

Приоритетите на Советот за 78-то Генерално собрание на ОН (септември 2023-септември 2024) се фокусираат на посветеноста на мултилатерализмот и меѓународниот поредок заснован на правила.