реклама

Иако на секоја кутија детергент имате препорака колку треба да додадете за еден циклус на перење, повеќето производители претеруваат за да трошат повеќе производ и почесто да го купуваат.

Имено, покрај тоа што вишокот детергент остава бели дамки на вашата облека, вишокот прав ќе ви ги затне и одводите, поради што машината за перење ќе троши двојно повеќе струја за перење, пишува Еспресо.

реклама

„Пред сè, важно е да се нагласи дека повеќе детергент не значи и почисто перење, иако повеќето луѓе мислат така и затоа луѓето претерано го истураат прашокот, а всушност само ги оштетуваат алиштата и машината“, вели Мери Гаљарди. , експерт за перење во фабрика за ткаенини.

„Три елементи се неопходни за добро перење: температура на водата, центрифуга и комбинација на детергент и омекнувач. Само кога овие три елементи се оптимизираат, алиштата навистина ќе бидат чисти“, објаснува тој.

реклама

Тој советува дека е важно да се избере највисоката можна температура за перење бидејќи повисока температура значи почисто перење.

„Изберете програма со подолго и дополнително плакнење. Што се однесува до детергентот, важно е да е квалитетен. Можно е упатството да вели да се користи повеќе детергент отколку што е потребно. Ова ќе го знаете ако алиштата многу се пени за време на циклусот на перење. Во овој случај, обидете се да најдете најмала можна количина на детергент препорачана на пакувањето. Ако не е наведено, едноставно намалете ја количината додека не ја најдете идеалната мерка“, советува Гаљарди.

реклама

Експертот додал дека е најпаметно да го измерите прашокот и да не го истурате директно во машината за перење, бидејќи само така сигурно ќе знаете колку сте ставиле, пренесува Нет.хр.

реклама