Исламските милитанти ќе бидат меѓу мигрантите кои се упатија кон Европа како резултат на конфликтот во Израел, рече полскиот премиер Матеуш Моравјецки во четвртокот (12-ти октомври), додека неговата партија ја засилува антиимигрантската реторика пред парламентарните избори.

Националистичката партија Право и Правда ја стави миграцијата во центарот на својата кампања за освојување трет мандат на изборите на 15 октомври.

„Во овој голем бран на миграција ќе има исламски борци, терористи, илјадници млади мажи ќе мигрираат во Европа“, рече Моравјецки на прес-конференција.

Полска заедно со соседна Унгарија се спротивстави на договорот на Европската Унија за систем на квоти меѓу земјите-членки за преместување на илегалните мигранти, кои во се поголем број пристигнуваат во Европа.

Прикажи повеќе