реклама

Кои квалитети го разликуваат вистинскиот пријател од некој што е само површен познаник?

Со текот на годините ќе запознаете многу луѓе со кои ќе воспоставите пријателства. Како и сите чувства и пријателство има различни нијанси, со некои ќе имате посилни врски отколку со други, со некои послободно се доверувате, а со други сакате да го поминувате слободното време.

реклама

Дали се прашувате како да ги разликувате вистинските пријателства од оние што можеби не се?

Интимниот однос меѓу двајца пријатели треба да се негува со текот на времето. Треба да стекнете значајни заеднички искуства, да имате разговори на различни теми, потребна е искреност, љубов и меѓусебна доверба. Ова се основите на кои се гради силна и трајна врска помеѓу двајца луѓе кои можат да се сметаат за вистински пријатели, пишува Нови лист.

реклама

Постојат пет типа на однесување и постапки кои ни помагаат да разликуваме кој е вистински пријател од некој кој е само површен познаник.

  1. Тие се таму во моменти на потреба

Тоа не е само клише, вистинските пријатели може да се дефинираат како такви ако се блиски до вас кога навистина ви е потребно.

реклама

Ги прифаќаат сите ваши несигурности и слабости и ви помагаат во моментите кога се чувствувате најранливи.

  1. Блиску се дури и да се далеку

Вистинските пријатели се секогаш блиску до вас дури и кога се физички далеку.

Тоа се луѓето кои дури и после долго време повторно да ги видите, се чини дека не поминал ни момент.

  1. Го кажуваат тоа како што е

Вистинските пријатели се искрени со вас, ви кажуваат како е, а не она што сакате да го слушнете, груби се со вас кога е потребно, кога можеби чувствуваат дека почнувате да ја губите насоката бидејќи тие го сакаат само најдоброто за вас.

  1. Не ве искористуваат

Вистинските пријатели не те искористуваат, не те бараат само кога им требаш, не исчезнуваат само за да се појават подоцна само за да ти побараат услуга.

Мора да има рамнотежа – двете страни добиваат и даваат подеднакво.

  1. Ве прифаќаат такви какви што сте

Ова е веројатно најважното од сè: основата на довербата и посветеноста мора да биде прифаќањето на силните и слабите страни. Вистинските пријатели ве прифаќаат такви какви што сте и не се обидуваат да ве променат по нивна желба.

Лојалност, способност секогаш да сметаме еден на друг и стабилност. Сето ова се фактори кои создаваат искрено и трајно пријателство.

Исто како што е вашиот пријател кон вас, мора да научите да бидете искрени и да го почитувате, да му помогнете да биде подобра личност, да застанете покрај него во секоја ситуација и да ја понудите вашата реална гледна точка.

Не трошете го вашето време и енергија негувајќи лажни врски, фокусирајте се само на длабоки и вистински врски.

реклама