Фановите на „Евровизија“ одбројуваат до финалето на најпопуларното музичко натпреварување.

Вчера во Торино се одржа првата полуфинална вечер во која настапија 17 земји, а во четврток (втора полуфинална вечер) за големото финале ќе се обидат уште 18.

Десет земји се пласираат во финалето и во четврток, каде што ќе ги чекаат пет земји кои не учествуваат во полуфиналните вечери, но секоја година директно влегуваат во финалето на најголемиот музички натпревар во светот.

Ако сте забележале дека Шпанија, Франција, Велика Британија, Германија и Италија се секогаш во финалето – и тоа не е поради публиката или квалитетот на песната, туку поради правилата на натпреварувањето.

Шпанија, Франција, Велика Британија, Германија и Италија се наречени големите пет земји и според правилата секогаш се директно во финалето.

До 2000 година во оваа група имаше четири земји, а откако Италија се врати на Евровизија по 14 години пауза, тие се нарекуваат големата петорка и се најголемите финансиски соработници на ЕБУ (Европска радиодифузна унија), која го организира натпреварот. 

Инаку, шестата земја е во финалето, а оваа година домаќинот Италија им припаѓа на земјите од тимот на големата петорка.