реклама

Ако сте сопственик на мачка, можеби веќе сте ја забележале оваа придобивка од ѓубрето за мачки.

За поголеми проблеми со поплави или екстремно висока влажност, ќе треба да инвестирате во помоќни решенија како што се инсталирање пумпа или електричен одвлажнувач. Сепак, малите количества на влага може да се елиминираат со нешто што сите сопственици на мачки го имаат во својот дом – ѓубре за мачки.

реклама

Дури и ако немате ѓубре за мачки во вашиот дом, тоа е лесно достапно во повеќето продавници и секако е поевтина опција од одвлажнувачот. Отпадокот за мачки не е буквално песок, туку е направен да ја апсорбира влагата и навистина може да ја апсорбира целата влага со која доаѓа во контакт. Така, во помали простори, леглото за мачки е идеална опција за отстранување на влагата и спречување на растот на мувлата, пренесува Housedigest.

Најдобар вид ѓубре за мачки за апсорпција на влага

реклама

Денес, постојат безброј видови ѓубре за мачки од бројни производители. Меѓу овие опции се обоен песок, светлечки камен, кварцен песок, калциум во прав, бентонит глина, кристали од силика гел и природни алтернативи како што се борови пелети. Глинениот песок веќе некое време е најпопуларниот вид, но сопствениците на мачки кои бараат почиста и поеколошка опција се повеќе се свртуваат кон силика гел. Кога станува збор за апсорпција на течност во вашиот подрум, песокот базиран на бентонитна глина е поевтина опција и прашината од производот не треба да биде проблем ако изберете добар вид песок.

Како да користите ѓубре за мачки за да ја намалите влажноста во просториите

реклама

Постојат неколку различни начини за намалување на влажноста со користење на ѓубре за мачки. Наједноставниот начин е да го ставите песокот во плиток сад и да го ставите таму каде што се собира најмногу влага. Но, ако не сакате да го оставите садот отворен, можете да додадете капак со дупчени дупки во него. Друга опција е да ставите ѓубре за мачки во материјал што дише, како чорап, и да го закачите некаде каде што никому нема да му пречи.

Во зависност од тоа колку песок користите и колку е влажен подрумот или просторијата, проверувајте ги садовите за песок најмалку два до четири пати месечно. Ако изгледа влажно или се собира, време е за свеж песок. За особено влажни места или дури и мали барички со вода, можете исто така да истурите малку песок директно на подот за брзо да го исчистите излевањето. Овој трик работи и за влажни корпи за отпадоци, фрижидери и шпајз.

реклама