Пентагон отвори веб-страницата за надзор на воената помош на САД за Украина

Канцеларијата на генералниот инспектор на Пентагон (ИГ) во вторникот отвори нова веб-страница за да им даде повеќе информации на Американците за надзорот над американското оружје и опрема доставени до Украина, објави The Hill.

Новата веб-страница, лансирана во координација со генералниот инспектор за Стејт департментот на САД и Агенцијата за меѓународен развој на САД, доаѓа во време кога конгресните републиканци продолжуваат да задржуваат нови средства за Украина и се прашуваат дали има соодветно сметководство за оружјето што се испраќа до Украина.

Во соопштението, ИГ на Пентагон рече дека веб-страницата обезбедува ресурси и информации за работата што ја прават повеќе од 20 американски надзорни агенции – познати колективно како Меѓуагенциска работна група за надзор на Украина – за да се осигураат дека помошта за Украина не се злоупотребува.

Веб-страницата, исто така, вклучува информации за контакт за да пријави какви било наводи за измама, трошење или злоупотреба поврзани со помошта за Украина.

Пентагон ИГ Роберт Сторч во соопштението рече дека веб-локацијата е „погодна, едношалтерска продавница за луѓето да дознаат повеќе за нашите обемни напори низ заедницата за надзор да го надгледуваат користењето на доларите од даночните обврзници за одговорот на САД во Украина“.

Веб-страницата има страница за добредојде, комплетирана со видео, во кое се опишуваат напорите на меѓуагенциската работна група за надзор на Украина и вовед за војната во Украина и за поддршката на САД.

Исто така, има факти за тоа колку САД обезбедиле помош за Украина откако Русија ја нападна земјата во 2022 година – 113,4 милијарди долари – заедно со детали за проектите за надзор од агенциите задолжени да се осигураат од злоупотреба на оружје.

Републиканците долго време поставуваат прашања за милијардите долари наменети за Украина, вклучително и дали постои соодветен надзор. Канцеларијата на Сторч откри проблем со следењето на помошта за Украина, но не откри очигледни проблеми со отпад, измама или злоупотреба.

Дијана Шо, вршител на должноста генерален инспектор за Стејт департментот, рече дека „Надзорот врз Украина е наш приоритет број еден“, поздравувајќи ја новата веб-страница како нова алатка „за да им помогне да ги информираат американските даночни обврзници“.

„Воодушевени сме што овој важен ресурс – централизирана веб-страница што го прикажува импресивниот обем и широчина на нашиот целокупен владин надзор на одговорот на САД на руската војна без преседан во Украина, кој сега е достапен за нашите засегнати страни“, рече Шо во изјавата.

Подготви: Д.Мишев