Дали некогаш сте се разбудиле ноќе и не сте биле во можност да се движите? Бевте будни, сакавте да викате, но чувствувавте дека нешто ве кочи? Шансите се 95% дека страшното чувство што го доживеавте може да биде парализа на спиење.

Многу луѓе погрешно го сфаќаат ова како средба со нешто паранормално, но тоа е едноставно медицинска состојба.

Просечниот човек треба да спие околу осум часа на ден. И сите знаеме колку е важно да спиеме добро. Тоа го одржува нашето ментално и физичко здравје. Сепак, не е лесно да се постигне добар сон, или пак ги вознемирува оваа бизарна појава позната како парализа при спиење.

Што е парализа на спиење?

Парализата при спиење се карактеризира со кратко губење на мускулната контрола, позната како атонија, која се јавува веднаш по заспивањето или будењето. За време на епизоди на парализа на спиење, луѓето честопати доживуваат халуцинации покрај атонија. Тоа се случува кога вашиот ум се буди пред вашето тело да има шанса.

Можете да дишете нормално, да гледате и разберете сè околу вас, но не можете да придвижите ниту еден мускул колку и да се трудите. Кога станува збор за парализа при спиење, чувствата кои ви поминуваат низ умот се вознемирувачки, а целото искуство може да се опише како застрашувачко.

Многу луѓе пријавиле чудни звуци или ненадејни движења кои ги плашат ноќе. Други рекоа дека имаат потешкотии со дишењето или дека се чувствуваат задушено. Овие живи и застрашувачки соништа можат да траат од неколку секунди до неколку минути.

Од медицинска гледна точка, нема сериозни ризици поврзани со парализа на спиење, но сепак, може да доживеете ментален или физички стрес.

Еве осум застрашувачки факти за парализата при спиење:

1. Никој не знае со сигурност која е точната причина

Многу луѓе веруваат дека парализата при спиење се јавува од необјаснети причини и има паранормален елемент. Сепак, дури и ако не постои дефинитивна причина или објаснување, науката и истражувачите сугерираат дека постојат некои фактори кои можат да предизвикаат парализа на спиењето.

Ова може да се случи поради генетски фактори или општ недостаток на сон, други веруваат дека тоа може да се должи на промени во распоредот за спиење или спиење на грб. И на крај, стресот и анксиозноста се некои од факторите бидејќи овие здравствени состојби можат да ве држат будни ноќе, нарушувајќи ги вашите шеми и циклуси на спиење. Ова ги зголемува вашите шанси да доживеете парализа на спиење. Најдете начини да се справите со стресот и анксиозноста, како што се зголемување на физичката активност или вежбање внимание.

2. Се чини дека сте мртви

Многумина имаат тенденција да го поврзуваат будењето и неможноста да се движат или зборуваат додека се ментално будни со чувството дека се мртви. Не можете да се движите, се обидувате да повикате помош, а потоа откривате дека ниту збор не излегува од вашата уста. Ова може да направи да изгледате како да се гушите бидејќи немате доволно воздух. Но, вие сте живи и овие епизоди траат само од неколку секунди до неколку минути.
Профимедија

3. Може да ви се случи кога ќе се обидете да заспиете

Тоа не се случува само кога ќе се разбудите. Ова може да се случи во две точки во текот на циклусот на спиење кога вашето тело преминува и излегува од РЕМ фазата (длабок сон). Обично се јавува кога телото има потешкотии да ги направи овие транзиции додека излегува и излегува од РЕМ циклусот. Ако се случи додека заспивате, тоа е познато како хипнотичка парализа на спиење, ако се случи додека сте будни, тоа е познато како хипнотичка парализа на спиење.

За жал, причината зошто телото не може непречено да се движи од една фаза во друга се уште не е позната. Според истражувачите на проектот за парализа при спиење, луѓето кои спијат на грб имаат поголема веројатност да доживеат парализа при спиење отколку луѓето кои спијат во која било друга положба.

4. Ако страдате од недостаток на сон, поголема е веројатноста да го имате

Според студиите, луѓето кои имаат сериозни проблеми со спиењето и не спијат доволно и редовно имаат поголема веројатност да доживеат парализа на спиење од оние кои се добро одморени. За да избегнете парализа на спиење колку што е можно, обидете се да спиете во различни пози, на пример на колковите или стомакот. Иако овие други пози за спиење можеби не се најидеални или најудобни, истражувачите открија дека тие ја намалуваат веројатноста да доживеете парализа при спиење.
Профимедија

5. Вашиот кошмар може да продолжи

Многу луѓе тврдат дека чувствуваат дека доживуваат „кошмар“ од реалниот живот, дури и откако ќе се разбудат затоа што ги отвораат очите и имаат халуцинации. Тие се ментално будни и свесни дека се будни, но нивниот ум и очи гледаат работи што ги нема, и сето тоа е премногу бизарно, но вистинито.

Овие халуцинации се јавуваат кога е скршена линијата помеѓу сонот и будењето. Како резултат на тоа, кога луѓето страдаат од парализа на спиење, нивните соништа може да станат поживи од вообичаено. Пред откривањето на парализата при спиење, луѓето ги поврзувале своите халуцинации со нешто паранормално или со посета на зли сили.

6. Можеби се чувствувате како демон да ви седи на градите

Сите се чувствуваме загрозени кога ќе се најдеме во нешто непознато, нели? Порано се веруваше дека овој чуден феномен е предизвикан од духови или зли духови кои ве прогонувале во сон. Чувствувате нешто тешко на градите и се чувствувате како да сте заглавени. Се чини дека не можете да го надминете тешкото чувство дека нешто ве оптоварува, колку и да се трудите. Како резултат на тоа, луѓето често се чувствуваат беспомошни и загрозени.
Отстранете го

7. Не постои начин да го разбудите вашето тело

Некои луѓе тврдат дека можат да ги движат прстите, прстите или мускулите на лицето, што им помага да го разбудат остатокот од телото. Секој се обидува со нешто различно за да се извлече од оваа непријатна ситуација, некои викаат за помош, додека други ги затвораат очите за да ја смират. Нема начин да излезете од тоа, бидејќи не можете да ги измамите вашите сетила. Треба само да почекате неколку секунди или минути за вашето тело да се врати во нормала.

8. Секому може да му се случи

Можеби сте го поминале во одреден момент од животот, не се сите свесни дека тоа се случило и практично секој ќе помине низ него барем еднаш во животот. Ова веројатно ќе им се случи на тинејџерите, но истражувачите велат дека секој кој има лош сон или страда од анксиозност и стрес може да го доживее тоа.

Што треба да направите?
.
• Останете смирени за време на парализа при спиење

Се препорачува да останете што е можно помирни за време на парализа на спиење. Иако може да биде страшно, имајте на ум дека тоа е само минлива епизода и нема ништо што можете да направите за тоа додека се случува. Ако останете смирени, се чувствувате помалку загрозени затоа што учите да ја анализирате ситуацијата, наместо да паничите.

• Побарајте поддршка

Парализата при спиење може да биде стресна, а ако мислите дека влијае на вашето ментално здравје, треба да се консултирате со професионален терапевт. Можеби изгледа прилично застрашувачки, но со соодветна поддршка ќе успеете да го надминете, наведува 24Седам.